Формиране на личните земеделски стопанства в България в планинските и полупланинските райони - Тепавичаров , Веселин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
В това изследване авторът разглежда аграрните аспекти на формирането на индивидуалните стопанства в планинските и полупланинските райони на нашата страна. Проучването се фокусира върху тяхното оборудване със стопански сгради и инвентар. Освен това се засягат въпроси, свързани с процеса на колективизация на земята в България през 50-те години на XX век, както и социалните взаимоотношения в тези райони, особено разпределението на земята за лично ползване.Основната идея на автора е, че индивидуалните стопанства в планинските и полупланинските райони са били ключов фактор за запазването на традиционното земеделие и животновъдство в тези области. По този начин тези стопанства в известна степен са помогнали за съхраняването на връзката между по-старите български поколения и земята.