Гаврил Кръстевич – главен управител на Източна Румелия (1884-1885) - Назърска, Жоржета (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
Това изследване разглежда дейността на Гаврил Кръстевич, вторият генерал-губернатор на Източна Румелия, въз основа на публикувани документи и неизползвани архиви, допълнени с мемоари и извадки от пресата. То подчертава личните и държавническите качества на Кръстевич. Изборът му за генерал-губернатор се разглежда в контекста на Източния въпрос и вътрешни и външни фактори като великите сили, България, Българската екзархия и Османската империя. Изследването се опитва да отговори на въпроса как различните румелийски институции допринасят за стабилността на провинцията и да разкрие каква е взаимодействието между административния „център” и „периферията”. То се опитва също да изясни дали централната власт е слаба в конкретния период. За да отговори на тези въпроси, изследването анализира структурата и дейността на правителството, както и отношенията между губернатора, Постоянния комитет и Провинциалното събрание.