Емпирично изследване на историческото съзнание на съвременните поколения в България, 1993 г - Тодоров, Юри (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1999)
Представени са общите резултати от анкетното проучване на историческото съзнание. То е реализирано като примерно цитиране в районите на София, Хасково, Стара Загора и Варна. Използван е оригинален метод с въпросник от 48 въпроса и 6-степенна скала. Резултатите се отнасят до последиците за дидактиката по история, възстановявайки имплицитните функции на историческото съзнание. Изследвани са зависимостите от различни фактори, като например степен на образование, възраст, социално положение и имущество. С използването на емпирични и количествени методи може да се получи нов поглед върху принципите на формиране и функциониране на историческото съзнание.