Антропологично проучване на средновековен некропол от Дръстър - Чолаков, Славчо (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
С помощта на задълбочени комплексни изследвания е извършена пълна биологична реконструкция на населението на средновековната крепост Дръстър през периода XII-XIV век. Изследвани са костните останки на 108 индивида, от които – 23 деца, 8 юноши и 77 възрастни (39 жени и 38 мъже). Половите различия са подчертани чрез данни от метрично и визуално изследване на костите. При мъжете костите на крайниците са масивни, с добре изразен релеф. Средният ръст на мъжката група е 167 см, като най-често срещаните височинни характеристики са „над средния“ и „висок“. Женската група се отличава с по-нежни кости със слабо изразен релеф и среден ръст от 155 см. Расово-типологичният анализ доказва смесения характер на популацията. Преобладават черти на европеидната раса, представени от различни типове и варианти на средиземноморската раса, както и динарската и нордическата раса.