Подницата – модел на света (Към семантиката на вещите и специализацията на труда в селските общности на Балканите) - Бонева, Таня (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Глиненият съд „подница“ („чирепня“), в който жените на Балканския полуостров са пекли хляб на домашното огнище до средата на настоящия век, представлява също така и конкретно изображение на света в традиционното мирозрение на селяните от този регион.В настоящото изследване се разглежда богатата семантика на обреда по изработване на „подницата“, разкрива се символиката на целия технологичен процес и се прави реконструкция на неговото значение: сътворение на света – съдът като брачна двойка, където „подницата“, тоест земята, представлява женското начало, а „вършникът“ – небето, мъжкото начало. Той се изработва от момичета и жени веднъж в годината.Този обред е запазил някои елементи от ритуалите за инициация на девойки. Авторът излага тезата, че създаването на модели на света от човека представлява архаичен начин за хармонизиране на взаимоотношенията между човека и заобикалящия го свят, а трудовата дейност на човека го предпазва от заплахи при контакт с митични същества от този свят.