Начални страници и съдържание (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Том 86 на „Годишника на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – Исторически факултет“ (1993) включва изследвания от различни клонове на историческата наука – археология, антична и средновековна история, културология, антропология и нова история. Изданието представя както оригинални археологически материали, така и теоретични анализи на културни и социални явления. Петя Георгиева публикува археологически доклад за праисторическото селище при с. Негованци, Радомирско, отнасящо се към културите Криводол–Сълкуца и Магура–Коцофени, с данни за наколни жилища от късния енеолит и ранната бронзова епоха. Димитър Попов продължава своите изследвания върху тракийската религия, разглеждайки Залмоксис–Гебелейзис и обреда на стрелба с лък. Авторът предлага интерпретация на ритуала като митологичен акт, свързан с култа към гръмовержеца и идеята за безсмъртието. Стефка Ангелова представя резултати от археологически проучвания на средновековен некропол при южната стена на Дръстър (Силистра), разкриващи сведения за погребалните практики и материалната култура от XI–XII век. Славчо Чолаков извършва антропологичен анализ на същия некропол, изследвайки физическите характеристики и здравния статус на населението. Павлин Димитров обсъжда културните и социалните особености на българския феодален град през XIII–XIV век, като използва данни от сграфито-керамиката за реконструкция на урбанистичните модели. Веселка Гъркова анализира връзките между Саксония и Югоизточна Европа през XV–XVII век, разглеждайки търговски, дипломатически и културни отношения. Павлина Йосифова разглежда „Балтийския въпрос“ в Руската империя през 60-те години на XIX век, с акцент върху правителствената политика и влиянието на славянофилите. Таня Бонева изследва понятието „подница“ като модел на света в традиционната балканска култура, използвайки семиотичен и антропологичен подход към вещите и разделението на труда в селските общности.Изданието демонстрира интердисциплинарния обхват на историческите изследвания в Софийския университет – от праисторията до модерната епоха, като обединява археологически, културологични и историографски перспективи.