Националистите, апартейдът и опозицията в Южноафриканския парламент (1948-1970) - Донков, Румен (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2000)
Обект на това изследване е политическият механизъм, който постави основите на системата на апартейд в Южна Африка. Проблемът се разкрива чрез анализиране на социалното и политическо развитие на африканерския национализъм, който стана основа за концепцията за расова сегрегация. Подробно е разгледано съотношението на силите в южноафриканския парламент, където в продължение на двадесет години, по силата на избирателния закон, Националната партия имаше водеща позиция. Покварата на формално демократичните структури с нерешени национални и расови проблеми се подсилва от анализ на платформите и програмите на националистите и либералната опозиция. Изследваният период е уникален в общоисторически план, може би дори защото подобни процеси се наблюдават в отделни страни от бившата социалистическа система в Източна Европа. Примерът на Южна Африка демонстрира движението на консервативните идеи както въре, така и извън демократичните институции, като в същото време показва техния преходен характер.