Художественият образ в културологичен аспект - Ангелов, Валентин (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Епистемологическият модел на художествения образ не е в състояние да обхване всичките му разнообразни аспекти. Основната грешка е, че автономността и условността на изкуството, неговият стил, неговата стойност в контекста на културата, ролята на творческата индивидуалност и т.н. се считат за едностранчиво, едностранчиво. Епистемологическият модел поражда разлика между естетическа теория и художествени процеси. Отхвърляйки абсолютното господство на епистемологията, има нужда от културологичен подход, който дава възможност да се преодолеят някои негативни явления в българската естетика днес. Позицията на автора е да обърне внимание на факта, че анализът на на художествения образ не може да се пренебрегне културният и ценностен субстрат на изкуството.