Проблеми на българското народностно самосъзнание през Втората българска държава - Кацунов, Валери (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1992)
В студията е направен опит за теоретическо разграничаване на народностното самосъзнание на две равнища — като обществена форма на съзнанието, т.е. съзнание за народностна принадлежност, включващо обществено значими идеи, и като индивидуална характеристика — народностно самосъзнание, формирано въз основа на отражението на тези идеи в индивидуалното съзнание. Изследвани са основните пътища на въздействие на църковно-религиозната идеология и държавността върху състоянието и развитието на тези две равнища. На основата на конкретни източници са проследени връзките и взаимодействието между народностното съзнание и самосъзнанието с елементите на религиозния комплекс. В студията се предлагат оригинални модели на два относително самостоятелни комплекса от представи — народностно самосъзнание и религиозно самосъзнание — и тяхното отражение в културата на разглеждания период.