Към типологията на обредите с антропоморфни фигури в българската традиционна обичайна система - Бонева, Таня (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Това изследване е посветено на изследване на обредите с антропоморфни фигури, изпълнявани от млади и пораснали момичета. Тяхната цел е да стимулират преминаването на момичетата в нова социална позиция, да повлияят на природата, призовавайки дъжд или суша. Авторката ги определя като обреди на преход и разделя обредите на две групи: обреди на инициация и социализация и обреди, свързани с преходите в природата. Анализът показва, че обредът „пеперуда“ е генетично свързан с обреда „лазарки“. В по-ранен период обредът „пеперуда“ се е изпълнявал от момичетата по време на тяхната инициация. Формалната характеристика, която обединява обредите - участието на антропоморфна фигура (най-често „булка“) в обредите, свързани с естествен преход, е тясно свързана с техните сетива - жертвоприношение на „булка“. Произходът им може да се проследи в жертвоприношенията на момичета (или антропоморфни фигури - „булки“) на водни демони или богове с цел да се повлияе на плодородието на природата.