Формиране на професионалната структура на българската интелигенция (1878-1900) - Колев, Йордан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1993)
Авторът разглежда проблемите на развитието на българската интелигенция и нейната професионална структура, необходим елемент от процесите на класово формиране в българското капиталистическо общество в периода 1878-1900 г. Основаването на новата българска държава, възстановяването на икономиката и културата на българското общество, развитието на съвременното образование спомагат за бързия количествен растеж на българската интелигенция и усложняването на нейната професионална структура. Към края на XIX век вече съществуват четири основни социални слоя: държавни служители, учители, духовенство и хора от т.нар. свободни професии (лекари, адвокати и др.), като почти всички професионални групи, съществуващи в европейските страни, вече са представени.Според автора, в рамките на 20 години редиците на българската интелигенция се увеличават повече от три пъти. Към 1900 г. тя се състои предимно от хора със средно образование – завършили училища в страната, докато ядрото на професионалните групи се формира от специалисти с висше образование, предимно завършили чуждестранни университети.