Преподаванията по средновековна обща история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1888-1988) - Йонов, Михаил (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1992)
Средновековната обща история е включена като една от първите исторически дисциплини в преподаванията на Софийския университет още на следващата година след неговото основаване, именно през първия (зимен) семестър на 1889 г. в учебния план на единствения Историко-филологически факултет на новото Висше училище. Приемникът на първия историк преподавател във Висшето училище Станимир Ст. Станимиров Димитър Д.Агура наред с лекциите по История на Гърция, История на Рим, История на Русия, История на арабите започва да чете и системен курс по средна и нова история на Западна Европа. Димитър Д. Агура (1849--1911 г.) е роден в Бесарабия, завършва духовна семинария, а след това история в университета на гр. Яш (1872 г.). Той не остава настрана от големите проблеми, koumo вълнуват българите през последните години преди Освобождението и след него. Оm 1879 go 1883 г. той заема отговорни длъжности в Министерството на вътрешните работи, а през 1883 г. е назначен за министър на народното просвещение. От 1883 г. до края на живота си той е един от най-дейните и заслужили преподаватели, които допринасят за утвърждаването на първия университет в България. На няколко пъти е избиран за декан на Историко-филологическия факултет и за ректор на Висшето училище. Той е един от онези представители на младите български учени, за които сам казва, че „със cmpax u puck приеха върху си тежката мисия да бъдат пионери на българското висше образование".Именно с подготовката и научните усилия на Д.Агура са направени първите стъпки и е натрупан известен опит в преподаването на средновековна обща история в новооснования български университет.Той чете лекциите по споменатата дисциплина от 1889 г. до смъртта си - 1911 г., кamo още в самото начало поставя рабоmama cnopeg собствените си думи „на по-широка университетска почва".