Любен Каравелов в съветските енциклопедични издания и общите курсове по хуманитарните науки - Дроснева, Елка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Обект на изследването са материалите за Л. Каравелов, публикувани в БСЕ, МСЕ, енциклопедични речници, Детската енциклопедия, в националните енциклопедии на съветските републики и в енциклопедии по история, литература и философия, в учебници и христоматии по нова история, история на южните и западните славяни, история на философията и политическите учения, във „Всемирна история“ и академичната „История на България“, в „Очерк на историята на българската литература XIX – XX в.“, университетски учебници по литература от 1926 до 1984 г.По правило автори на термините и статиите са били изтъкнати съветски учени-слависти и българисти. Научното равнище на тези трудове напълно съответства на степента на изследване на проблема в българската и съветската наука и на обществено-политическия климат към момента на публикуването на всеки материал.След Втората световна война значително се разширява обхватът на сведенията за Каравелов в разглежданите издания в резултат на задълбочени монографични изследвания на неговия живот, идеология, революционна и литературна дейност, както и чрез въвеждането на нови термини. Читателите получават по-обективни и научно обосновани оценки за неговото място в българската история, както и в руската и сръбската обществена, научна и културна дейност.Разглежданите издания са излизали в големи тиражи и са се ползвали със заслужен авторитет не само в СССР, но и в чужбина. По този начин съветските учени изпълняват и ролята на посредници в запознаването на местните и чуждестранните читатели с една от най-забележителните личности на Българското национално възраждане.