Начални страници и съдържание (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Том 79 на Годишника на Софийския университет „Климент Охридски“ – Исторически факултет (1988) включва четири научни изследвания, които разглеждат проблеми от различни епохи и тематични направления в историческата наука. Лиляна Симеонова анализира съвременната западноевропейска византология по въпроса за идейната приемственост между античността и средновековието, като проследява основните теоретични тенденции и дискусии. Георги Сотиров изследва отношенията между Франкската държава и полабско-прибалтийските славяни през IX век, с акцент върху политическите и културните контакти. Пламен Митев разглежда ролята на Франция в търговията с българска вълна през XVIII век и нейните икономически измерения. Елка Дроснева представя отражението на личността и делото на Любен Каравелов в съветските енциклопедични издания и общите хуманитарни курсове, разкривайки процеса на идеологическо осмисляне на българското Възраждане. Томът отразява широката тематична и методологическа палитра на изследванията в Историческия факултет през 80-те години.