Многоизмерната проектодействителност - Натев, Атанас (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Трудът разглежда отделни аспекти от драматургията на Анатолий Луначарски. В своята литературна практика той създава чернова реалност, която притежава открита дилема, въвличайки по този начин своя зрител в своеобразна дискусия. Луначарски повдига вълнуващи въпроси и подтиква своя зрител да мисли в перспектива, да търси алтернативи за бъдещото развитие на духовните измерения на живота, като по този начин го прави активен участник в неговите духовно-философски мисли, давайки му право да решава въпроси, чиито отговори не могат да бъдат намерени предварително. Многоизмерната проектна реалност, присъстваща в повечето пиеси на Луначарски, е особено актуална днес въвлича съвременните зрители в търсене на решения на вечните човешки проблеми.