Шокът като културна необходимост. Валтер Бенямин и дискусията за характера на съвременната култура - Знеполски, Ивайло (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Трудът разглежда основните постулати на културологичната теория на Валтер Бенямин. Произведенията на този мислител са анализирани в перспективата на радикализацията и политизацията на Франкфуртската школа като цяло. Подчертава се разминаването между теоретичните възгледи на Бенямин и критическата теория. Специален акцент се поставя върху отношенията му с другите представители на Франкфуртската школа. Разликите между възгледите на Бенямин и Т. В. Адорно се разглеждат в общия контекст на културната ситуация през 30-те и 40-те години на XX век.Проследена е и връзката му с теоретичните постулати на съветската киношкола, както и с идеите на Р. Арнхайм и Б. Балаж. Изследването хвърля светлина върху централния момент в теорията на В. Бенямин, който пренасочва научния интерес от самото произведение на изкуството към неговата рецепция. Комуникативният характер на неговия теоретичен подход обосновава значението на Бенямин за всички съвременни анализи на природата и структурата на културната ситуация днес.