Сравнителното културознание: (социални корени, научни предпоставки, понятие) - Николов, Елит (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Изследването се занимава със социалните корени, научните предпоставки и съзряването на концепцията за сравнителна култура. Проследява историческите условия, при които възниква идеята за необходимостта от сравнения в областта на културата и съответните методи. Излага основните етапи в развитието не само на науката за културата, но и на социалното науки като цяло, които формират научните предпоставки за появата на компар културология. Като част от понятийния апарат на културологията се изучават основните етапи от възникването на понятието. Проучването обръща внимание на различните институции в България и чужбина, спомогнали за това съзряване.