Предварителни наблюдения върху зооморфните изображения в декоративната каменна пластика от Плиска и Преслав IX-X век (Репортоар и функции) - Йорданова, Росица (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Целта на това изследване е да се изследват зооморфните изображения в скулптурата на Плиска и Велики Преслав, първите български столици, и на околността, и да се разкрият нейните утилитарни, декоративни и семантични функции.Създаването на зооморфните скулптури се изследва като единство на съдържанието (характеризиращо се със символика и полисемия) и пластичната форма. Монументалните скулптури се разглеждат в тяхната еволюция към по-малки и по-декоративни форми. Изследваните скулптури хвърлят допълнителна светлина върху сложния процес на приемане, преобразуване и адаптиране на езическата традиция към християнската символика.