Отправни точки на веберовата интерпретация на религиите - Даскалов, Румен (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Това изследване се опитва да хвърли светлина върху някои от основните идеи в тълкуването на религиите извършено от германския социолог Вебер. Първо, той разглежда общата перспектива и целите на неговото изследване на религиозните системи и по-специално интереса му към религиозната мотивация на практическото поведение. Идеите на Вебер за значението на религиозния "фактор" в историко-културното развитие са разкрити. Essbase разглежда идеята на Вебер за "същността" на религиите като системи, създаващи сетива в тенденцията към етична рационализация на света. По-късно възгледите на Вебер за различните типове религиозност се изучават в магическата, ресталистичната и жреческата религиозност, и етичните „религии на спасението“.