Художествена култура и всекидневие - Несторов, Владимир (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1988)
Статията се занимава с някои проблеми на онтологията на художествената култура. Основната цел е да се анализират моделите на реалността, които се създават и разпространяват от художествената култура. Тези моделите не само разкриват реалността, но показват нейното значение за обществото. Тези модели разкриват реалността като част от духовния живот на индивида и социалната група. В заключение се посочва, че моделите на реалността са мирогледи, чрез които индивидът и обществото формират целите, целите и ориентирите на своята съзнателна дейност.