Начални страници и съдържание (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 2025)
В т. 78К са събрани материали от Катедрата по история и теория на културата, СУ. Р. Йорданова споделя свои наблюдения и интерпретации върху зооморфната каменна пластика от средновековните български градове Плиска и Преслав. Н. Генчев публикува статистически данни за българската средновековна интелигенция. В обширна студия  Акс. Джурова разглежда формирането на два основни типа култура - източноправославен и католически, както и ролята им за българското културно развитие. Д. Аврамов анализира проблема за националното в българското изкуство от 20-те години на ХХ в. Ат. Натев извежда многомерната проектодействителност в творчеството на А. Луначарски. В студия Ив. Знеполски се спира върху основните постулати в творчеството на Валтер Бенямин и дискусията за характера на съвременната култура. Ел. Николов разглежда социалните предпоставки и формирането на панятието сравнителна културология. Д. Гинев проследява историческата динамика на немарксисткото културологично познание. Статията на Р. Митева извежда важни сведения от чужди пътеписи за градската култура през Българското възраждане. В кратка студия Р. Даскалов изяснява основни опорни точки във веберовата интерпретация на религиите. Т. Вучева предлага интересен паралел между творчеството на Тинторето и натурфилософията на Франческо Патрици от Венеция през XVI век. Вл. Несторов публикува статия посветена на проблеми, свързани с онтологията на художествената култура.