Култът на Артемида в Западнопонтийските градове VII в. пр. н. е. - III в. н. е. - Стоянов, Тотко (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Статията представлява първия опит за по-задълбочено изследване на култа към Артемида в посочения район. За тази цел са анализирани известните преки и косвени източници. Интерпретацията на култа е органично свързана с неговия характер в метрополиите и водещите полиси, като Атина, както и с особеностите на историческото развитие на култа към богинята в Тракия като цяло. Изследването показва иконографска и идейна прилика на култа в колониите по днешното българско крайбрежие с култа в йонийските и дорийските метрополии, а някои данни сочат и пряко културно-религиозно влияние от Атина. Артемида най-често се появява като Фосфорос, в неразривна връзка с Хеката – проявление на една и съща същност, а в Месамбрия се изявява и в ролята на Сотейра, която в елинистическата епоха се синкретизира с Изида. В многоликия образ на Артемида ясно личат чертите на древната Велика богиня, покровителка на морските дейности.