Местни традиции във формирането на битовата керамика в Североизточна България през VII-X в. - Ангелова, Стефка (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Проблемът с местните традиции в изработването на битова керамика в Североизточна България през ранното средновековие представлява частен аспект на темата за прехода от античността към средновековието. Целта на настоящата работа е търсенето на нови решения на този проблем чрез прилагането на методика, специфична само за археологическите изследвания. Проучването се основава на анализа на формите и техническите характеристики на достигналите до нас цели съдове, както и на съоръженията за тяхното изпичане. Установено е, че масовото керамично производство, формирано в условията на селскостопански тип занаят, съдържа признаци на консерватизъм. Местната производствена традиция е активен фактор за възникването на специализирани производства, чиято необходимост се появява паралелно с разслоението на феодалното общество.