Легализация на Испанската комунистическа партия (1976-1977) - Драганов, Драгомир (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1989)
Студията разглежда основните проблеми на дейността на Комунистическата партия на Испания в един от най-важните етапи на нейното съвременно развитие – от ноември 1975 г. (смъртта на Франко) до юни 1977 г. (първите свободни парламентарни избори). Преодолявайки редица обективни препятствия, през този период партията успява да завоюва правото си на легално съществуване в испанското общество. Но за да постигне това, тя е принудена да прави систематични и понякога скъпо струващи отстъпки, което се отразява върху по-нататъшното ѝ развитие в условията на парламентарен режим. Студията е част от по-мащабно изследване, посветено на Комунистическата партия на Испания в годините на прехода от франкизъм към буржоазна демокрация, базирано на непубликувани материали от архива на ЦК на Комунистическата партия на Испания.