Робството в клинописното законодателство на Ешнуна - Попов, Владимир (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1987)
Тази работа е първият опит за обобщено изследване на характерните и специфичните особености на робството в Ешнуна въз основа на намерените клинописни закони. Извършен е последователен анализ на параграфи, обхващащи различни аспекти на робството и робовладелските отношения. Цитираните текстове на параграфите на законите са преведени от автора на български език за първи път. В заключението се подчертават специфичните особености на робството, които са били обект на вниманието на древния законодател. Те характеризират, от една страна, робството в Ешнуна, а от друга страна, редица особености в развитието на робството в Месопотамия в края на третото и началото на второто хилядолетие пр.н.е.