Проучвания върху тракийската религия. IV. Царят и царската власт - Попов, Димитър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1987)
Статията анализира царската институция на траките. Направен е опит да се съпостави със същността на кралските институции в Източното  Средиземноморие. Разгледани са приликите и разликите в общите им характеристики, роля и значение. Пълно изследване на структурите на царските институции реализирани във връзка с типологията на социално-икономическите процеси, със същи държавотворчески практики и религиозна дейност на различни региони в древността. По време на формирането и развитието на кралските институции се отразява влиянието на по-развитите класови общества и идеологии върху по-ранните класови и племенни формации. както и техните взаимодействия. Анализирайки същността на царските институции, авторът изтъква техните качествени характеристики и специфика. Последователно е разкрита структурата на кралското семейство институт в тракийска среда. Основният акцент е поставен върху характеристиките, отличителните черти и знаците на кралската власт. Подчертано е и функционалното значение на собственика и неговите титли. Показана е динамиката на процесите и явленията в тяхната дълбочина и значимост.