Начални страници и съдържание (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1987)
Т. 78 съдържа исторически изследвания, хронологически от Древна Месопотамия до съвременна България. Материалите са придружени с резюмета на руски и английски език.  В обширна студия на Вл. Попов се разглежда робството в клинописното законодателство на Ешнуа, III-то хилядолетие пр.н.е. в Древна Месопотамия. Д. Попов анализира царската институция при траките, като част от по-голямото му проучване върху тракийската религия. Текстът на Й. Николов предлага тезата на автора за влиянието на феодалните отношения в Италия, Франция и Германия през XII - XIII в. върху религиозните еретически движения. И. Илиева изследва влиянието на московското летописание за формирането идеологията на руското самодържавие. Публикацията на Ст. Трифонов проследява развитието на бежанския въпрос след първата национална катастрофа за България 1913 - 1915 г. Подробната студия на Хр. Стефанов обследва политическите отношения в буржоазна България между радикалдемократите и българската работническа социалистическа партия, крилото на т.н. тесни социалисти -  БРСДП /т.с./. С. Попов анализира сложните взаимоотношения между Българската работническа партия /комунисти/, Съюза на българските писатели и опозицията в следвоенното време 1945 - 1947 г.