Организация и технология на производството - Султов, Богдан (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1985)
Съществуват много изследвания върху проблемите, свързани с организацията и технологията на керамичното производство през римската епоха, но повечето от тях разглеждат само западноримските керамични центрове. Резултатите от продължителните археологически проучвания в Италия, Галия, Германия и други провинции са намерили своето място в редица фундаментални научни трудове.Все още недостатъчно работа е свършена върху източноримските провинции. Това състояние на нещата може да се обясни главно с липсата на системни комплексни археологически проучвания на керамичните центрове в тази част на Римската империя. Единственият засега проучен керамичен център в Мала Азия е локализиран през 1911 г. от С. Льошке край Чандарлъ - на около 30 км от Пергам, близо до античното селище Питане.Повече данни за различните етапи от организацията и технологията на керамичното производство в източноримските провинции са известни от археологическите проучвания на античните обекти в района на Северното Черноморие. Публикуваната преди четиридесет и пет години монография на В. Ф. Гайдукевич за древните керамични пещи, открити в Пантикапайон и Фанагорея, не е загубила значението си. Произходът и развитието на керамичното производство са разгледани в монографията от гледна точка на марксистката методология.Археологическите източници, публикувани през 1966 с В. А. Рибаков като редактор, допринасят значително за изясняване на керамичното производство и древните керамични строителни материали. Проучванията на румънските археолози, изследвали Мизия, Олтения и др. също хвърлят светлина върху съоръженията, използвани за изпичане на керамичното производство.В Гърция са открити много пещи, датиращи от римската епоха.В България няма специални изследвания по проблемите на керамичното производство, но има редица публикации по някои конкретни проблеми на бълг. Димитрова, Д. Дзонова, В. Султов и В. Начева.Цялостното проучване на керамичните центрове край Хотница, Павликени и Бутово даде възможност и достатъчно основания да се разгледат най-важните и типични етапи от организацията и технологията на керамичното производство. От особено значение в това отношение са изхвърлените продукти и остарелите грънчарски инструменти, открити в сметищата. Всичко това позволява да се проследи развитието на производството от грънчарското колело до изпичането в пещта, както и различните техники, използвани за допълнителна обработка и декорация на керамичните изделия.Откритите и проучени от автора керамични пещи, които са били разрушени по време на изпичането, заедно с останалата в тях продукция и останките от горивни материали, са от полза за определяне на етапите на тяхното изграждане, усъвършенстване и използване, както и на причините, довели до разрушаването им. Разнообразният керамичен материал в грънчарските работилници помогна да се определи характерът на керамичното производство. Той също така потвърди относителната специализация и диференциация на керамичните изделия. Наличието на човешки отпечатъци показва косвено, че в производството на керамика понякога са били наемани и жени и деца.Археологическите данни от разкопките и епиграфските записи, открити на територията на Никополис ад Иструм, спомогнаха за уточняване на етническия произход и социалния статус на собствениците на грънчарските работилници.