Към историята на гръцката колонизация по Егейския бряг на Тракия. Идейно-политически, социално-икономически и културни аспекти. - Данов, Христо (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1986)
Авторът на тази статия фокусира вниманието си главно върху някои важни моменти от историята на най-ранните гръцки колонии на егейското крайбрежие на Тракия, разположени между естуарите на Места и Хеброс (днешните Места и Марица) - а именно градовете Абдера, Маронея и Енос, главно в предримския период на тяхното развитие.Авторът анализира подробно известния химн на Пиндар, посветен на Абдера и нейните жители. Той разглежда и наскоро открития гръцки надпис (V век пр. Хр.) от Теос - града-майка на Абдера. Статията хвърля светлина върху политическите, социалните, икономическите и културните връзки между гражданите на Абдера, Маронея и Енос с Атина, Персия, Македония, Одисееското царство в Тракия, както и с тракийското и друго негръцко население в по-голямо или по-малко разстояние от тези градове.