Организация на управлението на голямо поземлено имение и вотчинен режим в края на XVIII – първата половина на XIX век по материали от вотчинния архив (инструкции и уложения) на Орлови-Давидови - Тасева, Галина (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1986)
Целта на тази статия е да изследва непознатите досега инструкции на В. Г. Орлов от 1774 г. и 1790 г., неговия кодекс от 1796 г., както и кодекса на В. П. Орлов-Давидов от 1831 г. и процеса на тяхното създаване. Авторът доказва едновременното съставяне на 12-те варианта на кодекса на В. Г. Орлов от 1796 г., свързани с откупните имения. Подробно е анализиран Сидоровският кодекс, който е установен като изходен вариант.Статията проследява промените в управлението на именията на Орлов в края на XVIII и първата половина на XIX век, изразени в точките на инструкциите, които показват тенденция за отслабване на личната зависимост на крепостните селяни, ограничаване на самоуправлението на общностите, контрол над доходите на селяните и промяна в данъка за наборна служба.Най-очевидното доказателство за признаците на кризисни явления във феодалната икономика е отказът на земевладелеца от мерките, насочени към изравняване на икономическото равнище на селските стопанства.