Соколарството в Никополски и Видински санджак през XV - XVI в. - Цветкова, Бистра (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Докладът разглежда практиката на соколарството в Никополския и Видинския санджак през XV и XVI век, като подчертава ролята му в османската феодална система. Изследва организацията, социалния статут и задълженията на соколарите и ястребарите (доганджии и атмаджаджии), които са били отговорни за отглеждането и дресирането на хищни птици за ловните забавления на султана. Проучването също така разглежда регионалните особености на соколарството, историческата приемственост от предосманския период и социално-икономическите последици за местното население, ангажирано с тази дейност.