САЩ и България 1917-1918 г. - Петков, Петко (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Докладът изследва дипломатическите и политическите отношения между САЩ и България през критичния период на Първата световна война (1917-1918 г.). Разглеждат се стратегическите интереси на САЩ и позицията на България в съюза на Централните сили. Въпреки че двете държави са на противоположни страни, те поддържат дипломатически отношения през цялата война. Проучването анализира влиянието на американските мисионери, ролята на българските политически лидери и въздействието на външната политика на САЩ при президента Удроу Уилсън. Освен това се изследват социално-икономическите и геополитическите последици от тези взаимодействия, особено в контекста на следвоенните мирни споразумения и Ньойския договор.