Работническото профсъюзно движение в Турция (1945-1975) - Лалков, Милчо (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Изследването разглежда развитието на работническото профсъюзно движение в Турция след Втората световна война. Анализира класовата борба между труда и капитала, както и противопоставянето между революционните и реформистките тенденции в движението. В текста се разглеждат специфичните социално-икономически и политически условия в Турция, като сравнително ниския брой фабрично-заводски работници, отсъствието на легална комунистическа партия и влиянието на националистически идеи. Освен това се подчертава стабилизиращата роля на профсъюзите в следвоенната история на страната и тяхното идеологическо и организационно развитие в сравнение с тези в развитите капиталистически държави. Изследването се основава на съветска историография, турски и български архиви и различни публикации, за да представи цялостна картина на развитието на движението, включително появата на ключови профсъюзни организации като Türk-İş и DİSK.