Кореспонденцията между проф. Васил Н. Златарски и проф. Петър Ников (1906-1930) - Любенова , Лизбет (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Изследването представя запазената кореспонденция между двама видни български историци – проф. Васил Златарски и проф. Петър Ников, обхващаща периода 1906-1930 г. Писмата разкриват ценна информация за техните академични и лични взаимоотношения, както и за приноса им към развитието на българската историография. В кореспонденцията се открояват научните им интереси, методологическите подходи и дискусиите им върху историческите източници и интерпретации. Писмата също така дават представа за академичната среда в България и чужбина, включително връзките им с европейски учени. Публикуването на тази кореспонденция представлява значителен принос към изучаването на историята на българската историческа наука.