Проучвания върху гръцките извори за Древна Тракия VI. Ефор: ,,Общи дела" - Фол, Александър (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Исторически факултет, 1982)
Ефор от Куме, съвременник на Теопомп, починал най-вероятно около 330 г. пр.н.е., е автор на първата обща история, т.нар. „Общи дела“ (Koinai praxeis – Praxeis tas te ton Hellenon kai barbaron, ta kallous pasai hai kata ten Hellada kai barbaron praxeis).Сведенията на Ефор за Тракия и траките са разгледани накратко и общо от Хр. Данов в ДТ 60-62 заедно с предишната литература. Хр. Данов посочва значението на пет фрагмента (№ 157, 161, 162, 44 и 119) за тракийската история и география.Фрагментите са анализирани в студията по текстово-критичното издание FGrHist II A 70 с коментар в II B. Техният брой е 41.