(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
В студията изясняването на същността на изпълнителната дейност по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) има за своя основа разкриване съдържанието на термина „изпълнителна дейност“ и на сходните му термини; обосноваване на разликата, която трябва да се прави между форми на изпълнителна дейност и форми на дейност на административните органи; анализ на всяка от формите на изпълнителна дейност. По-важните изводи от значение за теорията и за практиката, до които се достига, са: подзаконовите нормативни актове не се изчерпват с нормативните административни актове; следва да се преосмисли както легалната дефиниция за административен договор по АПК, така и необходимостта от създаване на обща правна уредба за този правен институт в АПК, а също да се прецени от гледна точка на ефективност и уредбата на споразумението по чл. 20 АПК; значителна част от регистърните производства регламентират извършване на изпълнителна дейност под формата на административни услуги; има редица хипотези на материално-техническа дейност на административните органи, която по своите характеристики е изпълнителна. Библиография: Близнашки, Георги. Принципи на парламентарното управление. 2. изд. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2007. 264 с. Вълчев, Даниел. Валидност и легитимност в правото. София: Сиела, 2013. 296 с. Вълчев, Даниел. Лекции по обща теория на правото. Ч. 1. София: Сиела, 2016. 256 с. Друмева, Емилия. Конституционно прово. 4. доп. и прераб. изд. София: Сиела, 2013. 892 с. Зиновиева, Дарина, Петко Салчев.. Лицензионни административни актове. Лицензи и разрешения за дейности, контролирани от държавата. С.: Сиела, 1998. 200 с. Златарева, Маргарита. Нестопански организации с публичноправни функции. Търговско право, 2000, No 3, 25–32. Казанджиева, Мария. За правната природа на регистрационния акт съгласно ЗОАРАКСД. Правна мисъл, 2013, No 2, 3–16. Казанджиева, Мария. Управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Коментар на новия Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, нормативни актове, образи, утвърдени на основание чл. 26, ал. 2 и чл. 28, ал. 2 от ЗУСЕСИФ. София: ИК „Труд и право“, 2016. 376 с. Канатова-Бучкова, Веселина. Нормативният административен акт. Асеновград: Екобелан, 2006. 294 с. Кучев, Страшимир. Данъчно изпълнително право. Изпълнение на публични вземания. София: ЛиСтра, 2000. 264 с. Лазаров, Кино, Иван Тодоров. Административен процес. 5. прераб. и доп. изд. София: Сиела, 2016. 624 с. Мръчков, Васил. Административнонаказателна отговорност за нарушение на трудовото законодателство. В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 83–97. Мръчков, Васил, Красимира Средкова, Атанас Василев. Коментар на Кодекса на труда. 11. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2013. 1216 с. (Предм. указат.: 1212–1215). Пенов, Сашо, Юрий Кучев, Атанас Симеонов, Савина Михайлова-Големинова, Калин Славов, И. Георгиева. Доклад-проучване на практиката по финансовото управление и контрол на средствата от ЕС. http://www.law.uni-sofia.bg. Павлова, Мария. Гражданско право. Обща част. 2. прераб. и доп. изд. София: Софи-Р, 2002. 680 с. Панайотова, Емилия. Основни принципи на изпълнителната дейност по АПК. София: Сиби, 2018. 276 с. (Библиогр.: 269–275). Русчев, Иван. Нормативните актове – източник на частното право. 2. изд. София: Албатрос, 2010. 352 с. Сивков, Цветан. Споразумението по Административнопроцесуалния кодекс. София: Сиела, 2012. 188 с. Сивков, Цветан. Уредбата на административния договор в Административнопроцесуалния кодекс. В: Предизвикателства пред финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2016, 327-330. Славова, Мария, Матей Марев. Арбитраж при административни спорове. Съвременно право, 2007, No 4, 38–49. Средкова, Красимира. Осигурително право. 4. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2012. 664 с. Средкова, Красимира. Трудово право. Обща част. Лекции. София: УИ “Св. Кл. Охридски”, 2010. 156 с. Стайнов, Петко. Административно правосъдие. София: БАН, 1993. 708 с. (Фототип. изд.). Стайнов, Петко. Принос към учението за правилника и наредбата при републиканската конституция. Год. СУ. Юрид. фак., 44, [1949-1950], 1950, 1–78. Стайнов, Петко, Ангел С. Ангелов. Ръководство по административно право. Ч. 1. Обща част. София: Воен.-изд. фонд. 1947. IV, 330 с. Стайнов, Петко. Теория за административния договор и социалистическото право. Год. СУ. Юрид. фак., 56, [1965], 1965, No 1, 1–76. Стоянов, Евгени. Изпълнение на индивидуални административни актове (кратък преглед на теоретичните постановки). В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. С.: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 270–278. Тонев, Г. По някои въпроси на административния договор по режима на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. В: Предизвикателства пред финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2016. Хрусанов, Дончо. За правната природа на наказателното постановление. В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 263–269. Янкулова, Соня. Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз – форма на упражняване на държавната власт и правото на защита. Адвокатски преглед, 2015, No 1, 8–37. Stelkens, U., H. Bonk, M. Sachs. Verwaltungsverfahrensgesetz. Kommentar. 8. Aufl . Munchen: C. H. Beck, 2014, § 54, Rn. 9. (Цит. от Становище по ЗИД АПК No 754-01-16 по постъпило искане от Председателя на Комисията по правни въпроси No 753-03-37/08.11.2017 г. на НС). Wolf, M., J. Neuner. Allgemeiner Teil des Buеrgerlichen Rechts. 10. Aufl ., Muеnchen: C.H. Beck, 2012, § 2.2. b.