(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Основна цел на Директива (ЕС) 2016/800 на Европейския парламент и Съвета от 11 май 2016 г. относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателнoто производствo, е да се въведат в законодателствата на държавите членки, процесуални правила, които да гарантират, че непълнолетните, които са заподозрени или обвиняеми в наказателното производство, са в състояние да разбират и следват тези процедури и да упражнят правото си на справедлив съдебен процес, както и да предпазят непълнолетните от нарушение на техните права и да насърчат тяхната социална интеграция. Обект на анализ в настоящето изследване са съответствието на българското законодателство и съдебна практика с Директива (ЕС) 2016/800 и международните и европейски стандарти за правосъдие, съобразено с висшите интереси на непълнолетните лица, обвинени в извършване на престъпление.