(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Тази статия разглежда въпросите на придобиването на вещни права чрез наследяване. В нея е обяснено какви особености разкрива наследственото правоприемство, какъв е механизмът за неговото протичане и кои лица могат да бъдат праводатели и правоприемници. Отделено е място на видовете наследяване като е спряно внимание върху общото наследяване и частното наследяване. Проследено е наследяването по закон и по завещание като са разгледани правните особености на всяко от двете наследявания и фактическия състав, въз основа на който протича. Библиография: Павлова, Мариела. Саморъчното завещание и процедурата по обявяването му. Собственост и право, 2016, No 1, 59–73. Петров, Венцислав Л. Отмяна на отказа от наследство от кредиторите на наследника. София: Сиела, 2016. 272 с. Петров, Владимир, Методи Марков. Вещно право. Помагало. 9. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2017. 336 с. Тасев, Христо. Българско наследствено право. София: Софи-Р, 1993. 256 с. Цонов, Александър. Коментар по Закона за наследството. София: Издание на ВС на Р. България, 1993. 168 с