(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Изследването разглежда проблематиката на признанието на иска и постановяването на решение, основано на него, в материята на обективното съединяване на искове. Обсъдени са спецификите, свързани с различните видове съединяване на искове – кумулативно, евентуално и алтернативно, и отражението им върху възможността за признание на всички или само на някои от съединените искове. Проблематиката е разгледана и с оглед на различните форми на обективно съединяване – първоначално съединяване от ищеца, насрещния иск, инцидентния установителен иск, обратният иск, главното встъпване и привличането на лице със самостоятелни права. Относно всяка от тези хипотези са предложени изводи във връзка с възможностите за постановяване на решение при признание на всички или някои от съединените искове. Библиография: Герджиков, Огнян. Търговски сделки. 3. прераб. изд. София: Труд и право, 2008. 352 с. Иванова, Ружа, Благовест Пунев, Силви Чернев. Коментар на новия Граждански процесуален кодекс. София: Труд и право, 2008. 752 с. Мингова, Анелия. Отказът от иск. София: Софи-Р, 2000. 256 с. Пунев, Благовест и др. Граждански процесуален кодекс. Приложен коментар. Проблеми на правоприлагането. Анализ на съдебната практика. 2. прераб. и доп. изд. София: Труд и право, 2017. 1680 с. Силяновски, Димитър. Гражданско съдопроизводство. Т. 2. Производство пред първата инстанция. 3. изд., съобразено с промените в законодателството. София: Университетска печатница, 1948. 254 с. Сталев, Живко. Арбитраж по частноправни спорове. София: Сиела, 1997. 240 с. Сталев, Живко, Анелия Мингова, Огнян Стамболиев, Валентина Попова, Ружа Иванова. Българско гражданско процесуално право. (Първо по действащия ГПК). 9. прераб. и доп. изд. София: Сиела, 2012. 1320 с. Стамболиев, Огнян. Обективно съединяване на искове в гражданския процес. София: Унив. изд. Св. Климент Охридски, 1999. 208 с. Цолова, Камелия. Подпомагащата страна в съдебния исков процес. София: Сиби, 2009. 304 с. Цолова, Камелия. Порочното решение при признание на иска и защитата срещу него. В: Сборник в памет на проф. д-р Живко Сталев. София: Сиела, 2009, 72–95.