(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Анализът изследва значението на състава на търговското предприятие, което е обект на особен залог. Анализират се релевантните моменти, към които следва да се определи съдържанието на заложеното предприятие – при вписване на залога и впоследствие – при вписване на започването на изпълнение спрямо търговското предприятие като съвкупност или върху отделни негови елементи. Изследвано е в детайли съдържанието на заложеното търговско предприятие – основните видове активи, по отношение на които има спорове в доктрината дали принадлежат към него, както и в частност относно предприятието на едноличния търговец, което се отличава с редица особености. Задълженията на предприятието и фактическите отношения също попадат в обхвата на анализа и тяхната релевантност е обсъдена в светлината на бъдещо изпълнение върху предприятието. Библиография: Андреев, Михаил. Римско частно право. 7. изд. София: Софи-Р, 1993. 480 с. Василев, Ивайло. Вписване на договори за особен залог върху търговско предприятие. Собственост и право, 2018, No 7, 55–66. Василев, Любен. Юридически изследвания върху търговското предприятие. 2. прераб. и доп. изд. София: ТедИна, 1995. 216 с. (Нова ред. Ч. Големинов). Герджиков, Огнян, Калайджиев, Ангел, Касабова, Камелия, Бузева, Таня, Кацарски, Александър. Коментар на Търговския закон. Кн. първа. Чл. 1–112. София: Софи-Р, 2007. 580 с. Герджиков, Огнян. По въпроса за имуществото и капитала на търговските дружества. Търговско право, 2010, No 2, 7–22. Диков, Любен. Търговско право. София: Печатница Балкан, 1925. XVI, 1032 с. Иванов, Димитър. Особеният залог в българското право. София: Сиела, 2017. 336 с. Калайджиев, Ангел. Облигационно право. Обща част. 7. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2016. 840 с. Калайджиев, Ангел. При какви условия ипотечното право, учредено върху терен, ще има сила за сградите, построени върху терена. Търговско право, 2015, No 2, 33–38. Калайджиев, Ангел. Търговско право. Обща част. 3. прераб. и доп. изд. София: Труд и право, 2015. 376 с. Кацаров, Константин. Критически бележки върху правната същност на понятието „търговско предприятие“. София: Печатница на Армейския военно-издателски фонд, 1933. Кацаров, Константин. Систематичен курс по българско търговско право. 4. фототип. изд. София: Държавна печатница Георги Димитров, 1990. 1064 с. Ланджев, Борис. Правото на членство в акционерното дружество. София: Труд и право, 2000. 224 с. Ланджев, Борис. Търговското предприятие. София: Сиела, 2003. 364 с. Марков, Методи. В: Ненова, Лиляна. Семейно право. Кн. първа. София: Софи-Р, 2009. (Нова редакция М. Марков). 664 с. Матеева, Екатерина. Семейно право на Република България. София: ВСУ Черноризец Храбър, 2010. 544 с. Найденов, Борислав. Особени залози. Коментар и текст на Закона за особените залози и подзаконовите нормативни актове към него. 3. доп. и прераб. изд. София: Фенея, 2000. 232 с. Русчев, Иван. Върху наследяването на налични акции и на членствено правоотношение [онлайн]. Достъпна на http://gramada.org/ Ставру, Стоян. Въпроси на българското вещно право. София: Фенея, 2010. Станева, Анна. В: Цанкова, Цанка и др. Коментар на новия Семеен кодекс. София: Труд и право, 2009. 688 с. Станева, Анна. Търговска несъстоятелност и съпружеска имуществена общност. Търговско право, 1995, No 4, Стефанов, Георги. Търговско право. Обща част. 3. доп., актуализирано изд. Велико Търново: Абагар, 2016. 416 с. Wright, Floyd. Tort Responsibility for Destruction of Goodwill. The Cornell Law Review, 1929, Volume 14, Issue 3.