(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Предмет на изследването е клаузата за изпитване и специфичните правни последици, които тя поражда по трудовото правоотношение. Клаузата се сравнява със срока и условието и се правят обосновани изводи за принципните разлики в тяхната същност като модалитети. Анализират се възможностите за договаряне на клауза и на срок по едно и също трудово правоотношение, както и практическите проблеми, които предизвиканите от тях последици пораждат. Обосновава се тезата за наличието на три елемента в клаузата за изпитване, разглеждат се границите, в рамките на които всеки един от тях се договоря, както и правните последици при тяхното нарушаване. В контекста на забраната за договаряне на повече от една клауза за изпитване на една и съща длъжност между едни същи страни по трудовото правоотношение, се идентифицират критериите за определяне на идентичните, сходните и различните длъжности. Подробно се разглеждат най-често срещаните практически проблеми и основните моменти в съдебната практиката, свързани с договарянето на клаузата за изпитване. Въз основа на всички направени изводи се дават конкретни предложения за промяна в действащата правна уредба, която би позволила да се преодолеят различните тълкувания и би облекчила практическото използване на клаузата за изпитване. Библиография: Василев, Атанас. Трудово право. [Учебно помагало]. Бургас: БСУ, 1997. 608 с. Гевренова, Нина, По някои въпроси за определените срокове на индивидуалните трудови правоотношения. В: Юбилеен сборник, посветен на 80-годишнината на проф. д.ю.н. Васил Мръчков. София: Труд и право, 2014, 277–298. Генова, Ярослава. Предприятието ползвател в индивидуалното трудово правоотношение, Пловдив: УИ „Паисий Хилендарски“, 2015. 376 с. Койчева, Райна. Някои правни въпроси на труда чрез предприятие, осигуряващо временна работа. В: Юбилеен сборник, посветен на 80-годишнина на проф. д.ю.н. Васил Мръчков, София: Труд и право, 2014, 245–262. Милованов, Крюгер. Трудов договор. Сключване. Изменение. Прекратяване. 2. прераб. и доп. изд. София: Труд и право, 2008. Мингов, Емил. Особености на трудовите правоотношения на работниците и служителите с работодател, осигуряващ временна работа. Норма, 2012, No2, 12–28. Мръчков, Васил. Договорът в трудовото право. София: Сиби, 2010. 288 с. Мръчков, Васил, Средкова, Красимира, Василев, Атанас. Коментар на Кодекса на труда. 12 прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2016. 1224 с. Мръчков, Васил. Трудов договор с предприятие, което осигурява временна работа. Трудови отношения. Книга-годишник. София: Труд и право, 2013. Мръчков, Васил. Трудово право. 10. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2018. 1000 с. Павлова, Мария. Гражданско право. Обща част. 2. прераб. и доп. изд. София: Софи-Р, 2002. 680 с. Радоилски, Любомир. Трудово право на Народна република България. София: ДИ Наука и изкуство, 1957. XVIII, 760 с. Средкова, Красимира. Трудово право. Специална част. Дял І. Индивидуално трудово право. [Лекции]. С., Унив. изд. Св. Кл. Охридски, 2011. 544 с. (Цит. лит.: под линия и в кр. на всяка гл.; предм. позазалец: с. 533–541). Таджер, Витали. Гражданско право на НРБ. Обща част. Дял II. [Учебник за студенти-юристи]. Плевен: печ. Ал. Пъшев, 1973. 384 с.