(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Изследва се нетравматичното увреждане като особен случай на трудовата злополука. То представлява болест – отклонение от нормалното здравословно състояние, което не е причинено от травма, а е свързано с екстремни условия на полагания труд. Доказва се, че за да се признае за трудова злополука нетравматичното увреждане, то следва да е във функционална връзка с работата. С направения анализ на особеностите му и на затрудненията в административната и в съдебната практика по квалифицирането му и по определяне на характера на връзката му с работата се обосновава необходимостта от усъвършенстване на правната му уредба. Библиография: Ангушева, Ванюша. Понятието „трудова злополука“. Год. СУ. Юрид. фак., 67, [1976], 1977, No 1, 109–150. Василев, Атанас. Имуществена отговорност на работодателя за вреди от трудова злополука и професионално заболяване. София: Интерюс, 1997. 80 с. Гевренова, Нина. Здравословни и безопасни условия на труд. [Нормативни актове. Съдебна практика. Административна практика. Приложен коментар]. София: ИК Труд и право, 2003. 576 с. (Авт.: § 2; § 3, т. І – 1, 3, 5 и 6, т. ІІ – 8; § 4; § 6, т. ІІІ). (Съавт.: Средкова, Красимира, Янев, Иван). Генова, Ярослава. Осигурени лица в ДОО. София: Сиела, 2010. 372 с. Мингов, Емил. Обезщетения при временна неработоспособност. София: Сиби, 2002. 220 с. (Библиогр.: с. 205–206). Мингов, Емил. Понятията „неработоспособност“ и „нетрудоспособност“ в българското осигурително законодателство. Съвременно право, 2001, No 2, 22–33. Мръчков, Васил. Имуществена отговорност на работодателя при смърт или увреждане на здравето на работника или служителя. София: Сиби, 2013. 296 с. Мръчков, Васил. Осигурително право. 6. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2014. 504 с. Средкова, Красимира. Осигурително право. 5. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2016. 648 с. (Азбучен указател: с. 642–647).