(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Проблемът за определянето на приложното поле на правото на ЕС е въпрос с несъмнено голямо теоретично и практическо значение. От него пряко и изцяло зависи възможността за позоваване на всяка съюзна правна норма, включително и на Хартата за основните права на ЕС. Този проблем е свързан и с изясняването на терминологичната разлика между понятията „прилагане“ и „действие в приложното поле“. За да е възможно точно да се определи дали една вътрешна за държавата ситуация попада в приложното поле на Правото на ЕС (с всички, произтичащи от самото Право на ЕС последици) е необходимо да се изгради система на критериите. Постигането на яснота по тези въпроси е възможно само на основата на релевантната юриспруденция на Съда на ЕС. Библиография: Семов, Атанас. Особености на ролята на генералния адвокат в Съда на ЕС. www.eu.bg. Семов, Атанас. Правна Система на ЕС. Фундаментална доктрина за европейската интеграция. Източници на Правото на ЕС. Принципи на прилагане на Правото на ЕС. София: Унив. изд. Св. Кл. Охридски, Инст. по Европейско право, 2017. 640 с. Семов, Атанас. Преюдициално запитване. (Производството за преюдициални запитвания като гарант за добро правосъдие и за реализация на основното право на гражданите на достъп до съд. Изводи за ролята на националните юрисдикции в актуалната практика на СЕС). Общество и право, 2016, No 3, 3–21; No 4, 3–19. Семов, Атанас. Съвременно международно правораздаване. Т. II. Съдът на Европейския съюз. С., Институт по международно право, Институт по европейско право, 2011. 536 с. (Библиогр.: 433–470). Семов, Атанас. Съвременно международно правораздаване. Измененията в правната уредба на съдебната система на ЕС след Лисабонския договор. [Приложение към т. II. Съдът на Европейския съюз]. София: Институт по международно право, Институт по европейско право, 2013. 140 с. Семов, Атанас. Фундаменталната доктрина за европейската интеграция. (Основни особености на съюзния правен ред според Становище 2/13 на Съда на ЕС. Основни принципи на съюзната правна конструкция според ДЕС и практиката на СЕС). Общество и право, 2016, No 8, 52–70; No 9, 56–75. Aronsson, Elisabeth, Dawody, Hevi, Österdahl, Magnus. Case C-399/11, Melloni v. Ministerio Fiscal, 22. 5. 2013. EU Constitutional Law, https://eulaworebro.wordpress.com/author/eulaworebro. Carabot, Myriam Benlolo. Mandat d’arrêt européen (Décision-cadre 2002/584/JAI): La protection des droits fondamentaux, oui... mais subordonnée aux exigences de la primauté du droit de l’Union européenne. La Revue des Droits de l’Homme, 22 mars 2013, http://revdh.org/tag/article-6-du-traite-sur-lunion-europeenne-ue Danwitz, Thomas Von, Paraschast, K. A Fresh Start for the Charter: Fundamental Questions on the Application of the European Charter of Fundamental Rights. Fordham International Law Journal, 35/2012, р. 1403−1413. Delgado, Laura. Mise en oeuvre du droit de l’Union et principe ne bis idem ...précisions jurisprudentielles sur l’applicabilité de la Charte des droits fondamentaux. ELSJ, Réseau universitaire européen. Droits fondamentaux, 11. 3. 2013, mise-en-oeuvre-du-droit-de-lunion-et-principe-ne-bis-in-rem-precisions-jurisprudentielles-sur-lapplicabilite-de-la-charte-des-droits-fondamentaux. EU litigation comment. Case C-206/13 Siragusa: the Scope of the Charter of Fundamental Rights, Preliminary References and National Law. EU litigation, https://eulitigationblog.com/2014/03/13/case-c-20613-siragusa-the-scope-of-the-charter-of-fundamental-rights-preliminary-references-and-national-law/ Hagenau-Moizard, Catherine. Identité constitutionnelle et mandate d’arrêt européen: l’exploitation de la jurisprudence Melloni par la Cour constitutionnelle allemande. Revue Europe, LexisNexis, Jurisclasseur, Mars 2016. Johansson, Thomas, NystrÖM, Lisa, Sandgren, Julia. Willems, Joined Cases C-446/12 – C-449/12, of 16 April 2015. EU Constitutional Law, eulaworebro, 29. 5. 2015, https://eulaworebro.wordpress.com/2015/05/29/willems-joined-cases-c-44612-c-44912-of-16-april-2015 Karlsson, Ida, Enmalm, Petra, Doum, Amandine. Åklagaren v. Hans Åkerberg Fransson. Case C-617/10 of 26 February 2013, April 26, 2013, https://eulaworebro.wordpress.com/2013/04/26/aklagaren-v-hans-akerberg-fransson-case-c-61710-of-26-february-2013/ Kirchhof, Paul. Die Kooperation zwischen Bundesverfassungsgericht und Europäischem Gerichtshof: Addierung oder Optimierung des Grundrechtsschutzes? In: Festschrift für Roman Herzog (2009), p. 155. Knoock, Allard. The Court, The Charter and the vertical division of powers in the European Union. Common Market Law Review, No 42, 2005, p. 367–398 Kokott, Julianne, Sobotta, Christoph. The Charter of Fundamental Rights of the European Union after Lisbon. European university institute, Academy of European law, AEL 2010/6, р. 1, www.eui.eu Kyriazis, Dimitrios. When does the EU Charter of Fundamental Rights apply? The case of Fransson and why we should care. Oxford Human Rights Hub, 16. 11. 2013. Labayle, Henri. Mandat d’arrêt européen et degré de protection des droits fondamentaux, quand la confi ance se fait aveugl. ELSJ, Réseau universitaire européen, Droits fondamentaux, 3. 3. 2013, http://www.gdr-elsj.eu/2013/03/03/cooperation-judiciaire-penale/mandat-darret-europeen-et-degre-de-protection-des-droits-fondamentaux-quand-la-confiance-se-fait-aveugle/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mandat-darret-europe Letteron, Roseline. Liberté, Libertés chéries, http://libertescheries.blogspot.bg/2013/03/la-charte-des-droits-fondamentaux-de.html Peers, Steve. Biometric data and data protection law: the CJEU loses the plot. ЕU Law Analysis, http://eulawanalysis.blogspot.bg/2015/04/biometric-data-and-data-protection-law.html Pirker, Benedikt. Case C-206/13 Siragusa: A further piece for the Åkerberg Fransson jigsaw puzzle. European law blog, 12. 3. 2014, http://europeanlawblog.eu/?p=2253 Platon, Sébastien. Applicabilité et inapplicabilité de la Charte des droits fondamentaux aux Etats: la ligne jurisprudentielle sinueuse de la Cour. Journal d’actualité de Droits européennes, 7.5.2014, http://jade.u-bordeaux.fr/?q=node/754 Platon, Sébastien. La Charte des droits fondamentaux et la « mise en œuvre » nationale du droit de l’Union: précisions de la Cour de justice sur le champ d’application de la Charte. RDLF 2013, chron. No 11. Rosas, Allan, Kaila, Heidi. Lapplication de la Charte des droits fondamentaux de lUnion européenne par la Cour de Justice : un premier bilan. Il Dritto dell`Unione Europea, 1/2011, p. 8. Rosas, Allan, Armati, L. EU Constitutional Law: An Introduction. 2nd rev ed. Oxford: Hart Publishing, 2012. Rosas, Allan. When is the EU Charter of Funfamental Rights Applicable at National Level? http://www.mruni.eu/lt/mokslo_darbai/jurisprudencija, Mykolas Romeris University, 2012, Jurisprudence, 2012, 19(4), p. 1269–1288. Safjan, Mаrek. Areas of Application of the Charter of Fundamental Rights of the European Union: Fields of confl ict? European university institute, Working paper LAW 2012/22, www.eui.eu, p. 4. Tiniere, Romain. Application de la Charte des droits fondamentaux de l’Union européenne. Chronique „Droits fondamentaux“, Annuaire de droit européen, 2011. Tizzano, Antonio. L’application de la Charte des droits fondamentaux à la lumière de son art. 51, § 1. Европейски правен преглед, т. 10, 10. 10. 2014, http://evropeiskipravenpregled.eu/lapplication-de-la-charte-de-droits-fondamentaux-dans-les-etats-membres-a-la-lumiere-de-son-article-51-paragraphe-1.