(untitled) (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Настъпи моментът за фундаментално преосмисляне на ролята на ядрените оръжия в националната отбрана и в състава на сегашните ядрени сили. Студената война свърши, но тя бе заменена от нови заплахи за националната сигурност. Технологиите непрекъснато напредват, създавайки както опасности, така и възможности за основните участници. Този документ анализира бъдещата роля на ядрените оръжия в националната и международната сигурност, описва ролята и ограниченията на напредналите конвенционални оръжия за посрещане на стратегическите нужди и предлага няколко алтернативни сценария за бъдещи ядрени сили. Библиография: Arbman, Gunnar and Thornton, Charles. Russia’s Tactical Nuclear Weapons. Stockholm: Swedish Defense Research Agency. Bernstein, Paul and Caves, John Jr. The Future Nuclear Landscape. Washington D.C.: Center for the Study of Weapons of Mass Destruction, 2007. Biddle, Stephen and Feaver, Peter. Battlefi eld Nuclear Weapons: Issues and Options. Boston: University Press of America, 1989. Brown, Harold. Thinking about National Security: Defense and Foreign Policy in a Dangerous World. Boulder: Westview Press, 1983. Bunn, Elaine. Can Deterrence be Tailored? Washington D.C.: National Defense University, 2008. Cerami, Joseph. Defensive Use of Tactical Nuclear Weapons. Washington D.C.: RAND Corporation, 1982. Cirincione, Joseph. Bomb Scare: The History and Future of Nuclear Weapons. New York: Columbia University Press, 2007. De Santana, Anne Harrington. Nuclear Weapons as the Currency of Power. Monterey: Monterey Institute of Intenational Studies, 2009. Drell, Sidney and Goodby, James. What Are Nuclear Weapons For? Recommendations for Restructuring U.S. Strategic Nuclear Forces. Washington D.C.: Arms Control Association, 2005. Halperin, Mortin. Nuclear Fallacy: Dispelling the Myth of Nuclear Strategy. Cambridge: Ballinger, 1987. Khalilzad, Zalmay, et al. The U.S. and a Rising China: Strategic and Military Implications. Santa Monica: RAND Corporation, 1999. Oelrich, Ivan. Missions for the Nuclear Weapons after the Cold War. Washington D.C.: Federation of American Scientists, 2008. Podvig, Pavel. Russian Strategic Nuclear Forces in the Next Decade. Boston: Stanford University Press, 2001. Shalom, Zaki. Israel’s Nuclear Option: Behind the Scenes Diplomacy between Dimona and Washington. Portland: Sussex Academic Press, 2005. Wagner, Christian. Die indisch-chinesischen Beziehungen, in Ernst Reiter, ed. Jahrbuch für internationale Sicherheitspolitik, 2002, Vol. 2, Hamburg: Mittler&Sohn. Wisotzki, Simone. Nuclear Weapons Policy in Britain and France: Strategic Thinking and Disarmament, Bern: International Relations and Security Network, 2004. Younger, Stephen M. Nuclear Weapons in the Twenty-First Century. Associate Laboratory Director for Nuclear Weapons, Los Alamos National Laboratory, June 2000.