За понятието изпълнителна дейност във функционален аспект по АПК (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
В студията изясняването на същността на изпълнителната дейност по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) има за своя основа разкриване съдържанието на термина „изпълнителна дейност“ и на сходните му термини; обосноваване на разликата, която трябва да се прави между форми на изпълнителна дейност и форми на дейност на административните органи; анализ на всяка от формите на изпълнителна дейност. По-важните изводи от значение за теорията и за практиката, до които се достига, са: подзаконовите нормативни актове не се изчерпват с нормативните административни актове; следва да се преосмисли както легалната дефиниция за административен договор по АПК, така и необходимостта от създаване на обща правна уредба за този правен институт в АПК, а също да се прецени от гледна точка на ефективност и уредбата на споразумението по чл. 20 АПК; значителна част от регистърните производства регламентират извършване на изпълнителна дейност под формата на административни услуги; има редица хипотези на материално-техническа дейност на административните органи, която по своите характеристики е изпълнителна. Библиография:Близнашки, Георги. Принципи на парламентарното управление. 2. изд. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2007. 264 с.Вълчев, Даниел. Валидност и легитимност в правото. София: Сиела, 2013. 296 с.Вълчев, Даниел. Лекции по обща теория на правото. Ч. 1. София: Сиела, 2016. 256 с.Друмева, Емилия. Конституционно прово. 4. доп. и прераб. изд. София: Сиела, 2013. 892 с.Зиновиева, Дарина, Петко Салчев.. Лицензионни административни актове. Лицензи и разрешения за дейности, контролирани от държавата. С.: Сиела, 1998. 200 с.Златарева, Маргарита. Нестопански организации с публичноправни функции. Търговско право, 2000, No 3, 25–32.Казанджиева, Мария. За правната природа на регистрационния акт съгласно ЗОАРАКСД. Правна мисъл, 2013, No 2, 3–16.Казанджиева, Мария. Управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Коментар на новия Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, нормативни актове, образи, утвърдени на основание чл. 26, ал. 2 и чл. 28, ал. 2 от ЗУСЕСИФ. София: ИК „Труд и право“, 2016. 376 с.Канатова-Бучкова, Веселина. Нормативният административен акт. Асеновград: Екобелан, 2006. 294 с.Кучев, Страшимир. Данъчно изпълнително право. Изпълнение на публични вземания. София: ЛиСтра, 2000. 264 с.Лазаров, Кино, Иван Тодоров. Административен процес. 5. прераб. и доп. изд. София: Сиела, 2016. 624 с.Мръчков, Васил. Административнонаказателна отговорност за нарушение на трудовото законодателство. В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 83–97.Мръчков, Васил, Красимира Средкова, Атанас Василев. Коментар на Кодекса на труда. 11. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2013. 1216 с. (Предм. указат.: 1212–1215).Пенов, Сашо, Юрий Кучев, Атанас Симеонов, Савина Михайлова-Големинова, Калин Славов, И. Георгиева. Доклад-проучване на практиката по финансовото управление и контрол на средствата от ЕС. http://www.law.uni-sofia.bg.Павлова, Мария. Гражданско право. Обща част. 2. прераб. и доп. изд. София: Софи-Р, 2002. 680 с.Панайотова, Емилия. Основни принципи на изпълнителната дейност по АПК. София: Сиби, 2018. 276 с. (Библиогр.: 269–275).Русчев, Иван. Нормативните актове – източник на частното право. 2. изд. София: Албатрос, 2010. 352 с.Сивков, Цветан. Споразумението по Административнопроцесуалния кодекс. София: Сиела, 2012. 188 с.Сивков, Цветан. Уредбата на административния договор в Административнопроцесуалния кодекс. В: Предизвикателства пред финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2016, 327-330.Славова, Мария, Матей Марев. Арбитраж при административни спорове. Съвременно право, 2007, No 4, 38–49.Средкова, Красимира. Осигурително право. 4. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2012. 664 с.Средкова, Красимира. Трудово право. Обща част. Лекции. София: УИ “Св. Кл. Охридски”, 2010. 156 с.Стайнов, Петко. Административно правосъдие. София: БАН, 1993. 708 с. (Фототип. изд.).Стайнов, Петко. Принос към учението за правилника и наредбата при републиканската конституция. Год. СУ. Юрид. фак., 44, [1949-1950], 1950, 1–78.Стайнов, Петко, Ангел С. Ангелов. Ръководство по административно право. Ч. 1. Обща част. София: Воен.-изд. фонд. 1947. IV, 330 с.Стайнов, Петко. Теория за административния договор и социалистическото право. Год. СУ. Юрид. фак., 56, [1965], 1965, No 1, 1–76.Стоянов, Евгени. Изпълнение на индивидуални административни актове (кратък преглед на теоретичните постановки). В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. С.: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 270–278.Тонев, Г. По някои въпроси на административния договор по режима на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. В: Предизвикателства пред финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2016.Хрусанов, Дончо. За правната природа на наказателното постановление. В: Юбилеен сборник в чест на 85-годишнината от рождението на проф. д-р Добри Димитров. София: УИ „Св. Кл. Охридски“, 2014, 263–269.Янкулова, Соня. Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз – форма на упражняване на държавната власт и правото на защита. Адвокатски преглед, 2015, No 1, 8–37.Stelkens, U., H. Bonk, M. Sachs. Verwaltungsverfahrensgesetz. Kommentar. 8. Aufl . Munchen: C. H. Beck, 2014, § 54, Rn. 9. (Цит. от Становище по ЗИД АПК No 754-01-16 по постъпило искане от Председателя на Комисията по правни въпроси No 753-03-37/08.11.2017 г. на НС).Wolf, M., J. Neuner. Allgemeiner Teil des Buеrgerlichen Rechts. 10. Aufl ., Muеnchen: C.H. Beck, 2012, § 2.2. b.