За някои особености на нетравматичното увреждане като елемент от фактическия състав на трудовата злополука (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Изследва се нетравматичното увреждане като особен случай на трудовата злополука. То представлява болест – отклонение от нормалното здравословно състояние, което не е причинено от травма, а е свързано с екстремни условия на полагания труд. Доказва се, че за да се признае за трудова злополука нетравматичното увреждане, то следва да е във функционална връзка с работата. С направения анализ на особеностите му и на затрудненията в административната и в съдебната практика по квалифицирането му и по определяне на характера на връзката му с работата се обосновава необходимостта от усъвършенстване на правната му уредба. Библиография:Ангушева, Ванюша. Понятието „трудова злополука“. Год. СУ. Юрид. фак., 67, [1976], 1977, No 1, 109–150.Василев, Атанас. Имуществена отговорност на работодателя за вреди от трудова злополука и професионално заболяване. София: Интерюс, 1997. 80 с.Гевренова, Нина. Здравословни и безопасни условия на труд. [Нормативни актове. Съдебна практика. Административна практика. Приложен коментар]. София: ИК Труд и право, 2003. 576 с. (Авт.: § 2; § 3, т. І – 1, 3, 5 и 6, т. ІІ – 8; § 4; § 6, т. ІІІ). (Съавт.: Средкова, Красимира, Янев, Иван).Генова, Ярослава. Осигурени лица в ДОО. София: Сиела, 2010. 372 с.Мингов, Емил. Обезщетения при временна неработоспособност. София: Сиби, 2002. 220 с. (Библиогр.: с. 205–206).Мингов, Емил. Понятията „неработоспособност“ и „нетрудоспособност“ в българското осигурително законодателство. Съвременно право, 2001, No 2, 22–33.Мръчков, Васил. Имуществена отговорност на работодателя при смърт или увреждане на здравето на работника или служителя. София: Сиби, 2013. 296 с.Мръчков, Васил. Осигурително право. 6. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2014. 504 с.Средкова, Красимира. Осигурително право. 5. прераб. и доп. изд. София: Сиби, 2016. 648 с. (Азбучен указател: с. 642–647).