Държава, територия и граници през призмата на политическия реализъм (Годишник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юридически факултет., 2025)
Статията прави преглед на над 250-годишния преход в класическата геополитическа мисъл, рамкирането на пространството в тази парадигма и въздействието върху държавата и същностните ѝ елементи: суверенитет, територия и граници. Обект на проучване са няколко стадия от развитието на научните изследвания, които са въвлечени в малко или много отворен диалог помежду си, посредством подход, наречен историческо картографиране. Концептуалната рамка е свързана с теорията на международните отношения и по-точно – политическия реализъм, така както е дефиниран с шестте постулата на Ханс Моргентау. Разгръщането на структурата на аргументацията има за отправна точка по-примитивните и детерминистични възприятия за държавната територия като жив организъм, борещ се за оцеляване, преминава през стремежа за доминация и експанзионистичните домогвания към големите пространства, за да стигне до апогея – крайните политически догми за хегомонистичен световен ред. Изводите са подчинени на търсенето на рационалност в тази еволюция и опит за изясняване на причините – защо все пак понякога се случват революционни обрати. Библиография:Батаклиев, Иван. Географското единство на българските земи. Известия на българското географско дружество, 9, [1941]. Препеч. в: Военен журнал, 1999, No 5, 114–120.Генов, Георги П. Една тъжна десетгодишнина. Ньойският мирен договор. В: Народностна държава и международно право. [Речи, студии и статии]. София: УИ Св. Кл. Охридски, 2012, 96–134.Дрончилов, Крум. Политическата граница. Год. СУ. Ист.-филолог. фак., 21, 1925, 1-24. Препеч. в: Военен журнал, 1999, No 2, 120–130.Иширков, Анастас. Политическо-географско схващане за държавата. Научен преглед, 1929, No 1, 56–61. Препеч. в: Военен журнал, 1999, No 1, 123–125.Карастоянов, Стефан. Политическа география, геополитика, геостратегия: История, теория, практика. 3. осн. прераб. изд. София.: УИ. Св. Кл. Охридски, 2008, 292 с.Кисинджър, Хенри. Световен ред. София: Труд, 2015.Макиндер, Халфорд. Географската ос на историята. Военен журнал, 2, 1998, No 2, 102–112. (Прев. от англ. на доклада в Geographical Journal, London, 1904, No 23).Ратцел, Фридрих. Зависимостта между земята и държавата. Военен журнал, CIX, 2002, No 2, 134–141. (Прев. от нем.).Русев, Марин. „Mitteleuropa“ и големите пространства: Геополитически измерения на континенталното ядро: 2. Политическа организация на Mitteleuropa – традиция, съвременност и перспективи геополитическа постановка. Год. СУ. Геолого-геогр. фак., 94, 2002, Книга 2 – География, 14–15.Трубецкой, Николай. За туранския елемент в руската култура. Военен журнал, 1998, No 4, 115–122.Трубецкой, Николай. Общоевразийският национализъм. Военен журнал, 1998, No 6, 116–121.Хаусхофер, Карл. Геополитическа динамика на меридианите и паралелите. Военен журнал, бр. 1998, No 5, 104–106.Шмит, Карл. Понятието за политическото. София: УИ Св. Кл. Охридски, 2008.Axtmann, Roland. Humanity or Enmity? Carl Schmitt on International Politics. International Politics, 44, 2007, 531–551.Bassin, Mark, Glebov, Sergey, Laruelle, Marlene, eds. Between Europe and Asia: The Origins, Theories, and Legacies of Russian Eurasianism. Pittsburg PA: University of Pittsburg Press (online copyrighted material), 2015.Black, Bruce. The Legacy of Mahan for the 21st Century. USAWC (U.S. Army War College, Carlisle Barracks, Carlisle, PA, Strategy Research Project, 2006, 6–7), available from: [suspicious link removed]Boria, Еdoardo. Representing the Politics of Borders: Unorthodox Maps in Reclus, Mackinder and Others. Geopolitics, 2015, Vol. 20, p. 151.Bowman, Isaiah. Geography vs. Geopolitics. Geographical Review, 1942, Vol. 32, No. 4, 646–658.Diner, Dan. Knowledge of expansion on the geopolitics of Karl Haushofer. Geopolitics, 4:3, 1999.Gray, Colin S. Nicholas John Spykman, the Balance of Power, and International Order. Journal of Strategic Studies, 38:6, 2015.Hagan, Charles. B. Geopolitics. The Journal of Politics, 1942, Vol. 4, No. 4 (Nov), 478–480.Haggman, Bertil. Rudolf Kjellén and Modern Swedish Geopolitics. Geopolitics, 3:2, 1998.Hartshorne, Richard. The Nature of Geography: A Critical Survey of Current Thought in the Light of the Past. Annals of the Association of American Geographers, 1933, Vol. 29, No 3, 220–223.Herwig, Holger H. Geopolitik: Haushofer, Hitler and lebensraum. Journal of Strategic Studies, 22:2–3, 1999, 218–241.Heske, Henning. Karl Haushofer: His Role in German Geopolitics and in Nazi Politics. Political Geography Quarterly, April, 1987, Vol. 6, No 2, 135–144.Holdar, Sven. Political geographers of the past: The ideal state and the power of geography. The life-work of Rudolf Kjellén. Political Geography, 1992, Vol. 11, No 3.Ishboldin, Boris. The Eurasian Movement. The Russian Review, 1946, Vol. 5, No 2.Koskenniemi, Martti. International Law as Political Theology. How to read the Nomos der Erde? Forum Historia Iuris. Debatte zu Carl Schmitts Geschichtsbild nach dem Zweiten Weltkrieg. Beitrag vom 31, 2006 März. ISSN: 1860–5605, available from: https://forhistiur.de/legacy/zitat/0603koskenniemi.htm, p. 6.Louis, Florian. Pour une histoire critique des idées géopolitiques. In: Les Grands Théoriciens de la Géopolitique. Paris: Presses Universitaires de France, 2014.Mackinder, Halford. J. The Round World and the Winning of the Peace. Foreign Affairs, 1943, 21/4 (July).Mackinder, Halford. On Thinking Imperially. Lectures on Empire. M. E. Sadler. London: Privately Printed, 1907.Mahan, Alfred T. The Influence of Sea Power upon History, 1660-1783. Boston: Little, Brown, 1890.Mirsky, Dmitry S. The Eurasian Movement. The Slavonic Review, 1927, Vol. 6, No 17.Morgenthau, Hans, Thompson, Kenneth W. Politics Among Nations. The Struggle for Power and Peace. 6th ed. New York: Knopf, 1985.Ó Thuathail, Gearóid et al. (eds.) The Geopolitics Reader. London and NY: Routledge, 2011.Ó Thuthail, Gearóid. The critical reading/writing of geopolitics: Re-reading/writing Wittfogel, Bowman and Lacoste. Progress in Human Geography, 18, 3, 1994.Palaver, Wolfgang. Carl Schmitt on Nomos and Space. Telos, 1996, No 21.Pantev, Plamen. The Fluid Nature of Smallness: Regulation of the International System and the Challenges and Opportunities of Small States. In: Steinmetz, Robert, Wivel, Anders. Small States in Europe: Challenges and Opportunities. Farnham: Ashgate Publishing, 2010.Ratzel, Friedrich. Intellectual, Political, and Economic Effects of Large Areas. Studies in Political Areas. American Journal of Sociology, 1897, Vol. 3, No 3. (Translated in English).Ratzel, Friedrich. Lebensraum. In: Politische Geographie. 3rd ed. Munich and Berlin, 1923.Reclus, Elisée. Anarchy, Geography, Modernity: The Radical Social Thought of Elisée Reclus. Lanham: Lexington Books, 2004. (Preface by Ed. John P. Clark & Camille Martin).Riasanovsky, Nicholas V., N. S. Prince. Trubetskoy‘s „Europe and Mankind“. Jahrbücher für Geschichte Osteuropas, Neue Folge, Bd. 12, H. 2, 1964.Schmitt, Carl. Der Nomos der Erde im Völkerrecht des Jus Publicum Europaeum. 1950. (Шмит, Карл. Новият номос на Земята. Геополитика, 2006, No 1, 2006. (Прев. от рус.).Schmitt, Carl. Dialogues on Power and Space. Cambridge: Polity Press, 2015, [1954/1958].Schmitt, Carl. Interrogation of Carl Schmitt by Robert Kempner (I). Telos, 1987, Vol. 72.Shlapentokh, Dmitry V. Eurasianism. Past and Present. Commmist and Post-Communist Studies, 1997, Vol. 30, No 2.Sloan, Geoffrey. Sir Halford J. Mackinder: The Heartland theory then and now. Journal of Strategic Studies, 22:2–3, 1999.Smith, Woodruff. Friedrich Ratzel and the Origins of Lebensraum. German Studies Review, 1980, Vol. 3, No 1.Spykman, Nicholas J. Frontiers, Security, and International Organization. Geographical Review, 1942, Vol. 32, No 3 (Jul.).Spykman, Nicholas J. Geography and Foreign Policy, II. The American Political Science Review, 1938, Vol. 32, No 2 (Apr).Spykman, Nicholas J., Rollins, Abbie A. Geographic Objectives in Foreign Policy, I. The American Political Science Review, 1939, Vol. 33, No 3 (Jun.).Sumida, Jon Tetsuro. Alfred Thayer Mahan, Geopolitician. Journal of Strategic Studies, 22: 2–3, 1999.Tunander, Ola. Swedish-German geopolitics for a new century: Rudolf Kjellén‘s ‘The State as a Living Organism’. Review of International Studies, 27, 2001.